Bozuk süt nasıl anlaşılır, süt kaç günde bozulur? Bozuk süt zehirler mi?
Bozuk süt nasıl anlaşılır, süt kaç günde bozulur? Bozuk süt zehirler mi?, doktor sitemizde, Bozuk süt nasıl anlaşılır, süt kaç günde bozulur? Bozuk süt zehirler mi? başlığı altında sağlığımız için Bozuk süt nasıl anlaşılır, süt kaç günde bozulur? Bozuk süt zehirler mi? ile alakalı geniş bir şekilde bilgiler aktaracağız..
Bozuk süt nasıl anlaşılır, süt kaç günde bozulur? Bozuk süt zehirler mi?
En kısa ömürlü besinler içinde bulunan süt tam bir protein kaynağıdır. Herkes aracılığıyla çok tüketilen süt sıcak mekanlarda bozulabilir. Sütün bozuk olup olmadığı internette en fazla merak edilen sorulardan biri oldu. Peki bozuk süt nasıl anlaşılır, Süt kaç günde bozulur? Bozuk süt zehirler mi? İşte süt ile alakalı tüm merak edilenler:
İnsan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen süt bir çok kişi aracılığıyla tüketilen protein ve mineral kaynağı gıdadır. Özellikle sütlü tatlılarda ve yemeklerde kullanılan süt tüketirken tarihinin geçmemiş olmasına dikkat etmek gerekiyor. Eğer süt bozulursa çok tehlikelidir ve içen insana zarar verebilir. Sütün bozulması içindeki mikroorganizmaların sütün şekerini tüketmesi ile sütün şekerinin azalması ve bitmesiyle gerçekleşir. Son zamanlarda yapılan bazı işlemler içindeki mikroorganizmalardan arındırılarak sütün ömrü uzatsa da süt ömrü havayla temas ettiğinde çok kısa bir sürede bozulabiliyor. Ayrıca sütü doğru koşullarda saklamakta çok mühimdir. Taze ve kaliteli süt tüketimi için ise sütün bozulup bozulmadığını anlamak çok mühimdir. Sütün bozuk olup olmadığını
-
Sütün kıvamına
-
Sütün kokusuna
-
Sütün rengine ve
- Sütün tadına bakarak anlayabilirsiniz.
SÜTÜN BOZUK OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Sütün bozulup bozulmadığını aşağıdaki belirtilere dikkat ederek anlayabilirsiniz.
– Eğer süt fazla koyulaşmış veya yoğurt kıvamında ise,
– Sütün tadında ekşilik, acılık, yanık tadı yahut malt tadı varsa,
– Sütte ahır kokusu yahut balık kokusu yer alıyorsa,
– Sütte renk değişimi (sarı, kırmızı ve mavi renk) meydana gelmişse,
– Sütü kısık ateşte ısıtıldığında direk dibe çökme veya herhangi bir topaklaşma meydana geliyorsa,
– Bekleyen sütte birdenbire kendiliğinden köpük oluşuyorsa,
– Marketten alınan UHT sütlerin ambalajlarında bombe yer alıyorsa süt hava almış demektir. Bu sütü tüketmek biraz tehlikeli olabilir.
SÜT NASIL SAKLANIR?
Sütü satın aldıktan sonra evde kaynatınca sütte bulunan bakterilerin tamamı etkisiz hale getirilemiyor. Bundan dolayı süt kaynatıldıktan sonra çok kısa süre içinde tüketilmesi gerekiyor.
Sıcakta ve açık ortamda kaldığında ise hem ambalajı açılmış uzun ömürlü sütte hem de kaynatılmış sütte bakteriler hızla çoğalarak sütün bozulmasına neden oluyor.
Bundan dolayı ambalajı açılmış sütün ve kaynatılmış sütün buzdolabında saklanması ve en fazla 2 gün içinde tüketilmesi çok mühimdir.