Burun kemiği neden ağrır? Burun kemiği ağrısının belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır?
Burun kemiği neden ağrır? Burun kemiği ağrısının belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır?, doktor sitemizde, Burun kemiği neden ağrır? Burun kemiği ağrısının belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır? başlığı altında sağlığımız için Burun kemiği neden ağrır? Burun kemiği ağrısının belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır? ile alakalı geniş bir şekilde bilgiler aktaracağız..
Burun kemiği neden ağrır? Burun kemiği ağrısının belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır?
Erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülen ve hastanın yaşam değerini azaltan burun kemiği ağrısı ile ilgili araştırma konusu olanları siz değerli okurlarımız için araştırmaya koyulduk. Burun kemiği ağrısı bazı hastalıkların habercisi olduğu gibi tek başına bir sağlık sorunudur. Genelde baş ağrısına yol açtığundan başlarda kemiğin ağrıdığı fark edilmez. Peki burun kemiği neden ağrır?
Koku alma ve soluma organı olan burun iki delik aracılığıyla yutağa bağlanır. Burnun iç boşluklarında kıl ve kılcal damarlar mevcuttur. Bu kılcal damarlara sinir hücreleri var. Kulaktan sonra vücudun en hassas dış organıdır. Ayrıca burunda kulak gibi ölene kadar gelişim gösterir. Burunu oluşturan kemikler bu yüzden sürekli olarak şekil değiştirir. Solunumun başlangıcını oluşturan burun, sinir hücrelerinin ikazları ile beyinden sinyaller alır. Lakin bu kadar oldukça önemli işlevi olan burun hem hastalıklara neden olmaktadır hem de kendisi hastalıklardan etkilenir. Özellikle hassas olan kemiğinde bazı zamanlarda şiddetli ağrılar yaşanır. Çoğu zaman üst solum yolu hastalıkları ile yaşanan burun kemiği ağrısı aslında başka hastalıklarında habercisi olabilir. Özellikle sinüzit burun ve elmacık kemikleri boşluklarının iltihaplanması ile oluşan burun kemiği ağrısına akut viral sinüzit denir. Enfeksiyon virüsünün mukusları tıkaması sonucu görülmektedir. Bir başka kemik ağrısı ise polen ve toz gibi alerjik olaylardan kaynaklı görülmektedir. Bu durum kronik hale gelince iltihaplanma oranı artar. Bu da burun ve yüz şişliğine neden olmaktadır. Vücudun aşağı yukarı her yerinde görülen sivilce burunda görülmektedir bu gibi basit durumlarda burun kemiğinin ağrımasına neden olmaktadır. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülür. Çünkü kadınlardaki hastalık ve hassaslık evreleri erkeklere göre daha fazladır. Özellikle menopoz ve fibramiyoloji gibi sağlık poblemlerindan dolayı burun kemiğinde ağrı meydana gelir.
BURUN KEMİĞİ NEDEN AĞRIR?
– Şiddetli enfeksiyon virüsleri
– Üst solunum yolu hastalıkları
– Akut sinüzit tıkanmalar
– Burun kemiğinin şiddetli darbe alması
– Burun kemiğinden geçen sinir hücrelerinin deforme olması
– Kıl köklerinin tıkanması sonucu oluşan iltihaplı sivilce
– Vücudun A vitaminini enzimleyememesi ve bu da vücutta aşırı A vitamini kalmasına neden olması
– Burun kemiğinde veya kıkırdağında eğrilik yaşanması
– Vücudun herhangi bir yerinde görülme ihtimali olan kıl dönmesinin burada da olma ihtimali
– Aftların burunda çıkması
– Migren ve sinüzit hastalıkları
– Kandaki insülin miktarının doğru ayarlanmaması sonucu kan akışının dengesiz olması
– Şiddetli baş ağrısı yada göz ağrısındaki rahatsızlığın göze sıçraması gibi durumlarda burun kemiği ağrısına neden olmaktadır.
BURUN KEMİĞİ AĞRISININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Burun kemiğinin ağrıması sağlık sorununun en belirgin belirtisidir. Bunun dışında aniden burun kanaması yaşanması, gözlük kullanımında burunun ağrıması ve burnun ucunda kızarıklık oluşması burun kemiğinden kaynaklı bir hastalık olabileceğini gösterir. Ayrıca burnun ya çok kuru olması veya aşırı sıvı dolması da belirtiler içinde girer. Bu durumlar birinin yaşam değerini bozduğundan bir Kulak Burun ve Boğaz doktoruna başvurmakta yarar var. Çünkü ihmal edildiği her bir gün ciddi başka sağlık poblemlerina davetiye çıkartabilir.
BURUM KEMİĞİ AĞRISI NASIL GEÇER?
Kronik olan burun ağrıları için müdahale edilmeden doktora başvurulmalıdır. Lakin tıkanmaya bağlı gelişen burun ağrısın için mandalina kabukları veya evde varsa kuru papatyaları kaynarken buharını solumak. Bu uygulama yarım saatte bir yapılabilir. Kemik ağrısına bağlı gelişiyorsa soğuk veya sıcak kompres yapılabilir. Lakin bu uygulamalar yapılırken burna çok baskı yapılmamalıdır.