Glutatyon maddesinin vücuda etkileri! Glutatyon maddesi hangi besinlerde bulunur?
Glutatyon maddesinin vücuda etkileri! Glutatyon maddesi hangi besinlerde bulunur?, doktor sitemizde, Glutatyon maddesinin vücuda etkileri! Glutatyon maddesi hangi besinlerde bulunur? başlığı altında sağlığımız için Glutatyon maddesinin vücuda etkileri! Glutatyon maddesi hangi besinlerde bulunur? ile alakalı geniş bir şekilde bilgiler aktaracağız..
Glutatyon maddesinin vücuda etkileri! Glutatyon maddesi hangi besinlerde bulunur?
Vücuttaki serbest radikallerin düzeysini azaltarak organların işleyişini artıran glutatyon maddesini vücut doğal yolla üretir. Lakin yaş ilerledikçe bu maddenin üretimi azalır. Bundan dolayı vücuda farklı yollarla alınır. Vücut performansını artıran glutatyon maddesi ile ilgili araştırma konusu olanları siz değerli okurlarımız için araştırmaya koyulduk. Peki glutatyon maddesinin vücuda etkileri nelerdir? Glutatyon maddesi hangi besinlerde bulunur?
Vücudun kollajen gibi doğal yolla ürettiği maddelerden birisi olan glutatyon zamanla üretimi azalır. Çevresel etkenlerinde etkisi ile toksinlerin artıp glutatyonun tamamen azalmasına neden olmaktadır. Glutatyon azaldıkça vücuttaki bazı mekanizmalarda bulunan serbest radikalli maddeler çoğalmaya başlar. Bu maddelerde zamanla diğer organlara zarar verir ve ciddi hastalıkların yaşanmasına neden olmaktadır. En ciddi boyutu ise kansere neden olabilir. Güçlü bir antioksidan maddesi olan glutatyon, hücrelerin yenilenmesini destekler. Adeta vücudu koruma görevi olan glutatyon maddesi, demir emiliminin vücutta doğru bir biçimde dağılmasını da sağlar. Zamanla çeşitli nedenlerden dolayı ölen veya ciddi deforme olan hücrelerin birikmesini önler. Hücre yenilenme döngüsünün hızlanmasına zemin hazırlar. Hücrelerin DNA sentezini ve gelişimini destekleyerek vücut içindeki hücrelerin asit oranlarının döngüsünü korur. Doğadaki bütün canlıların olmazsa olmazı olan glutatyon maddesi bunun yanı sıra insan sağlığı yönünden büyük bir önem taşır. Uzmanlar glutatyon maddesinin bazı gıdalarla alınması gerektiğini vurguluyor.
GLUTATYON EKSİKLİĞİ NEDİR?
Glutatyon maddesi vücutta azaldıkça ciddi hastalıkların yaşanmasına zemin hazırlar. Vücut hücreleri hızla yenilenmediğinden vücut fonksiyonları bozulur. Glutatyon maddesi eksikliği en fazlata bi hayli hızlı yaşlanmaya yol açar. Bundan dolayı son senelerda bu maddenin alımı popüler duruma geldi. Özellikle Hollywood yıldızları içinde artığından kısa bir sürede tüm dünya çapında kullanımı artmıştır. Glutatyon eksikliği bunun yanı sıra hızlı yorulmaya yol açar. Eksiklik sinir hücrelerinin deforme olmasını sağlarken sindirim sistemini de zayıflatır. Böylelikle metabolizmayı olumsuz etkiler.
GLUTATYON MADDESİNİN VÜCUDA ETKİLERİ NELEDİR?
– Glutatyon maddesi strese neden olan maddelerin vücutta yok olmasını destekler.
– Ayrıca karaciğerin vücuttan atması gereken yağ oranının vücutta depolanmasını önleyerek enerjiye çevirir.
– Vücudun bağışıklığının gücünü artırarak kanserli hücrelerin azalmasını sağlar.
– Aynı zamanda bazı gıdalarla vücuda giren toksinleri idrar veya dışkılama kanallarına göndererek, bunların zarar oranlarını azaltır.
– Özellikle kemoterapi gören hastaların vücudunda bulunması gereken glutatyon maddesi bu tedavi sırasında vücuda giren ışınların hasar oranlarını sıfıra indirir.
– Kandaki şeker oranını düzenleyerek hem böbrek hem de şeker hastalıklarını önler.
– Damarların tıkanmasını ve daralmasını önleyen etkili maddelerin başında gelir. Böylelikle kalp hastalıklarının yaşanma riskini azaltır.
GLUTATYON MADDESİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR ?
Sık sık yaşanan hastalıkların bunun yanında kronik yaşanan hastalıkların nedenlerini azaltmada etkili olan bu madde adeta vücudun olmazsa olmazıdır. Bundan dolayı bu besinlerden yeteri miktarda tüketerek vücudun direncini yükseltmek gerekir.
– Doğada bulunan glutatyon maddesi yönünden en zengin besin deve dikenidir. Özellikle vücuttaki glutayon düzeysini artıran devedikeni tüm toksinlerin basit bir şekilde atılmasını da destekler. Bozuk fonksiyonların düzenlenmesini sağlar.
– Peynirde yüksek miktarda bulunan whey proteini de glutatyon maddesinin artmasında etkili olur. Ayrıca bu madde bağışıklığı güçlendirerek vücudu hastalıklı hücrelere karşı daha dirençli hale getirir.
– İnsan vücudu en az sülfür amino asidi maddesini almada yetersizdir. Bu da bireylerin hastalanma oranını artırmıştır. Özellikle son senelerda gittikçe artan kanserin nedenini de uzman kişiler bu eksikliğe bağlar. Çünkü vücutta sülfür amino asidin azalması glutatyon maddesininde düşmesine neden olmaktadır. Uzmanlar bu yüzden günlük beslenme de mutlaka yeşil sebzelerin tüketilmesi gerektiğinin önemini vurguluyor. Çünkü Roka, brokoli, lahana, lahana, hardal otu ve şalgan gibi gıdaların temel taşı sülfür amino asit doğal olarak da glutatyon oluşturur.
– Selenyum da ilerleyen yaşlarda azalan maddeler içinde yer alır. Bunun akabinde glutatyon maddesinin oranında da düşme yaşanır. Bundan dolayı uzman kişiler hindi eti, yumurta, mantar ve tavuk eti gibi besinlerde bulunan selenyumdan alınması için bu gıdaların düzenli tüketilmesi gerektiğini öneriyor.
– Ayrıca A, E ve C, vitaminleri yönünden zengin olan gıdaların bunun yanında dana ciğeri gibi gıdalarınde tüketilmesinde yarar var.